Friday, January 7, 2011

Experience at bilik bedah lagi .

Assalamualaikum wbt .

fuhhhh. rabu lepas aku oncall sebab nak amik case delivered baby untuk cross kitorang. biasa la kan, kena berkorban masa untuk dapatkan cross . weheeee. aku keja dari 2 pm hari rabu sampai 2 pm hari khamis. 24hours tau? penat gegiler . but, seronok jugak ! u know what? berbaloi jugak rasanya keja macam tue sebab dapat tengok delivered baby, tapi tapi bukan normal one. but scissor. potong bak kata orang kampung aku.


first kena la tuka baju ot kan kan nak tengok. sekali lagi yang tak best nya, kitorang tak boleh amik gambar during surgeon tue wat operation. just stand & look only okay.

then bila dah start operation tue, surgeon memula buat garisan kat perut dia. & bagi anasthesia la kan (ubat bius) tapi dari perut ke kaki dia. that mean ibu mengandung tue sedar semasa operation . aku siap tanya lagi kat dia . "ada rasa tak ?"  & then patient tue jawab "takda rasa, just rasa kena sentuh je "


mula-mula surgeon potong kulit dia ikut garisan tue then fat layer. after fat layer, muscle layer pulak, then peritoneum . lepas tue uterus. haaaa. lepas uterus tue masa untuk placenta. surgeon pecah kan placenta dia & memancutlah air ketuban & doktor terus amik baby dari perut ! wow ! badan baby tue blusih & whitish la aku tengokkk. terus staff nurse sambut baby tue & suctioning & do apgar score la.
mesti korang nak tau gender baby tue kan ? BABY BOY dearrr >.< weheeeeee. aku pulak yang excited kan kan? hahahhaha * alu peduli hapa.

& last sekali surgeon keluarkan placenta, then jahit balik perut dia. bermula dari uterus, then peritoneum, muscle layer, fat layer & last sekali kulit dia lah . lepas tue, done lah ! macam sekejap jek kan? but lama jugak tau ! lenguh kaki aku berdiri . weheeeeee >.<

tapi aku sempat jugak amik gambar kat labor room . hehehe. here the picture. enjoy k ?


kontrol ayu la kunun .ewww. >.<



muka penat . hahahaha. but bestt sesangat !



gedikkk la engko pose macam tue ekinnnn !



my partner , ching .



insyallah if ada peluang lagi aku nak tengok yang normal baby delivery pulak. amin.  hari ni aku cuti sebab dah oncall. weeee. so dok umah je la kan kan ? ari nie rehat cukup-cukup la akuuu. weeeee.
so thats all aku nak share n korang arinie nie yerrr.


thanks for reading, lots of love , Ekinn Zhareef

Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

19 comments:

  1. wow, mencabar tu.
    kalo saya, dah pengsan dah tu.
    hihi :D

    ReplyDelete
  2. cik ungu: haha. betol3. kena kuatkan hati nk tengok. hehe

    ReplyDelete
  3. hye ear sis.. wahh, bgus sgt ur experiences;) rsa mcm nak join sma.. walaupun hati takut tgk drh, pisau, gunting segala mcam.. seram sejukkk rsanyaa. haha

    ReplyDelete
  4. fifiey : yupp. jarang2 kn org dpt tengok ? hehe. dulu pun sis tkt gak. p dh lma2 biasa laa. heee

    ReplyDelete
  5. ekin...memang best kan dapat pengalaman di bilik bersalin..akak dulu nurse swasta penah gak lihat sendiri 2 kelahiran..tapi normal punya lah..bukan pembedahan...

    ReplyDelete
  6. akak staff nurse ek? best nye. ekin tgh pektikel ag skang. nt nk mtk ot nurse lah. hehe. yg normal mst skt kn kak?

    ReplyDelete
  7. Ekinn..dulu-dulu masa umur 20-an..waktu tengah tunggu result SPM dan menunggu masuk U...skrg nurse untuk anak-anak dan suami je lah..

    ReplyDelete
  8. oo. mesti best kan kak? hehhehe. nnt ekin nk apply ot nurse. blh tgk mcm2. hehe

    ReplyDelete
  9. wah..mesti best..dpt tgk baby lahir..teringin lak nak jd mak bidan..hehee

    ReplyDelete
  10. ikiketetel : mmg bestttt ! hehehhe

    misya : yuppp.nt nk tgk normal deliver lak.hehe

    ujang : nape lak? kecut da ke? hehehhe

    ReplyDelete
  11. wahhh sy xsabar nk masuk ot.. :D

    ReplyDelete
  12. nunui : sbr2. hehe. confirm best taw !

    ain atika : weheeee >.<

    ReplyDelete
  13. wah..mencabar kali jak...mun kmk alu pengsan diat darah kali..gelik..mcm ney jak mun kmk tok nak beranak kah...hehhe

    ReplyDelete
  14. hehhehe. mun ktk branak kelak xda ktk miker ya ehh. hehehe. * kmk kedrik tkt nk branak. hahha

    ReplyDelete
  15. hooo. aku mmg seriau dgn darah2 perubatn ni sume.
    superb la!

    ReplyDelete
  16. @me | is | aku
    hhehehe. sbb tue knk kuatkan hati. kalo x pengsan la gamaknyeeee ! hehehe

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef