Friday, January 21, 2011

TUTORIAL tukarkan icon address bar ke icon comel

Assalamualaikum wbt .

haa. arinie sekali lagi ekinn buat tuto. hehe. akhir-akhir nie jarang ekinn buat entry melainkan tutorial kan kan ?
nak buat cam mane. hehehehe. okay lah. tuto nie di request oleh cik wawa lagi yerr. hehehe.

icon address bar ? apa benda tuh hah? boleh di makan ke?

*click for enlarge



okay , jom mula !

First ,
 Login >> Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget


& then tekan ctrl + F & search code kat bawah nie


<b:skin><![CDATA[/*


dah jumpa ? 


then copy & paste kan code kat bawah nie kat atas code yang korang carik tadi.



<link href='URL icon' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>



lepas tue korang copy & paste kan url icon comel yang korang nak kat 'URL icon' tue .


nak cari icon comel macam biasa la yer, Glitter Graphics


& lastly,  preview dulu yer then dah okay, save , done ! 






ada sebarang pertanyaan sila komen yer !

kalau berjaya tue, bagitau yer ! lau tak berjaya, cuba sampai dapat !




p/s jangan copy tuto ekinn okay ? if nak jugak bagi credit la kat ekinn, tp bukan topup ! hehe






Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

23 comments:

  1. Menarik! Kalau nak taruk muka sendiri yang tak comel nih boleh tak?

    ReplyDelete
  2. thanx..hehe..niesz punye simple je..yg penting pink!ehe..

    ReplyDelete
  3. ekinn.ch'ng nie..i nk wt..tp x jd la..i dh pilih gambar..tp kena ambil url yg ane?? ad 2 url site mrk bg..1 ialah tok 'Copy this HTML code to your (myspace) profile or website' dan satu lg tok To post on Glitter-Graphics.com and forums, use this BB code.. yg ane satu yer cyg?? hehe

    ReplyDelete
  4. dekat box kedua tue ching
    tpi yg dlm bracket tue kena padam kan

    ReplyDelete
  5. kin..pa ku plh x pnh dpt..gve up dh ku..heheeh..x jdi jak2 plh ku...help..

    ReplyDelete
  6. <![CDATA[/*
    code ya carik ko lokkk. hehehe

    ReplyDelete
  7. dah wat..siler lar tonton otomen kat sidebar CB! :D

    ReplyDelete
  8. dah carik kode yang memula tu tadi x?

    ReplyDelete
  9. dahh . yang kat glitter graphics tu tak dapat sist . tak tahu code yang mane :(

    ReplyDelete
  10. weeeeeeeeeeeeeeeeeeee dpt dh ! :D

    ReplyDelete
  11. dpt nang dah dpt step tok tp icon ya sikda kluar. blank gya jak. gne oh? dah choose kt clipart rah glitter graphics ya bah :( still sik kluar icon cute ya. hmm :(

    ReplyDelete
  12. time kaseh kakak .. da jd ..suke tuto ni ..

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef