Friday, February 4, 2011

Jom belajar Melayu Sarawak ( Part 2 )

Assalamualaikum wbt .
 

aritue ekinn dah buat da part 1 kan ? sekarang nak sambung part 2 pulak. 
okay, sekarang cikgu ekinn nak mengajar yer. hahaha. perasang !





saya sayang awak = kamek sayang kitak
kalau nak keluar bagitau k? = mun nak keluar madah k? 
saya rindu awak = kamek rindu kitak
apa yang awak tengok tue ? = apa di tangga/diat kitak ya?
awak pergi dulu, saya lambat sikit = kitak pergi dolok, kamek dudi sikit 
jom tengok tv = nangga tv juh 
sapa nama awak ? = sapa nama kitak?
saya dah follow awak jugak ! = kamek dah follow kitak juak !


bagitau = madah 
tengok = nangga/diat/tangga *depend ngan ayat
jugak = juak
lambat/akhir = dudi 
pengotor = ceridak
selekeh = meher
marah = manas/moha
ganas/garang = gaok
tak payah = sik boh / sik iboh


okay murid-murid , setakat ini sajalah pembelajaran kita arinie yekkk.*tak habis-habis perasang la ko ekinn!


p/s kalau ada ayat atau perkataan nak tanya dalam bahasa sarawak, tanya jer



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

10 comments:

  1. pasni nak praktis kamek syg kitak aa. hahaha

    ReplyDelete
  2. kamek nang suka dengar org klaka swak.. mun kitak mok blajar klaka sabah kelak madah ngan kitak pula ya.. (haha.. hancur..)jgn mrh ya tuan belog..^_^

    ReplyDelete
  3. salam..

    kamek pandei juak klaka sawak..
    kamek penah diam sinun...hehe

    ReplyDelete
  4. ha3..akak kalamhati p0on pndi kecek sarawak..hu3..
    btw,,ekinn awk kene tag laa ..
    http://ettylukeman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. kacak your blog la. suka mek diat :)

    ReplyDelete
  6. kitak pergi dolok, kamek dudi sikit ..

    nak practise ayat nie laa...hihi...

    ReplyDelete
  7. nub : haha
    izwanie : buat la. nak tau jugak nih ! haha
    kalam hati : yay ! ye ke? best nya !
    atien: thanks tag yer
    nojie : maksehhh
    yaya : pektis laaa ! gudluck !

    ReplyDelete
  8. Ada gk ayar pengotor, mampah. HAHA sorry kak, kmk tok gago.

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef