Sunday, March 6, 2011

TUTORIAL autoplay audio youtube

Assalamualaikum wbt

arini ekinn nak buat tuto youtube player pulak. maksud nya? kadang-kadang web yang menyediakan code lagu untuk blog, tak ada lagu yang kita nak kan. tapi dalam youtube semestinya ada kan kan ? tapi ada vid la pulak. yang ekinn nak ajar ni tak ada video k.




okay start, korang gi design >> add a gadget >> choose html

lepas tue korang gi youtube, cari lagu yang korang nak tue. ambik embeb code dia. ( old embeb code )

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?fs=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="390"></embed></object>

lepas tue korang paste kat gadget tadi.

yang 640 tukar jadi 200
yang 390 tukar jadi 25

tulisan yang kaler biru tu tukar ngan autoplay

dia akan jadi macam nie

<object width="200" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GXxbC0B_74s?autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="200" height="25"></embed></object>

then , save la. hehehe.

selamat mencuba !



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

4 comments:

  1. thanx ekin..i make it....i love u so much...

    ReplyDelete
  2. thnx kak ekin. sy mmg cri2 tutorial ni.
    hehe.

    http://rextrvgnza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. ekinn , cam ne mun kita x mok nya allow full screen ?

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef