Monday, April 11, 2011

Tips menghias blog nampak menarik

Assalamualaikum wbt

salam pagi isnin . minggu nie start praktikal lagi. buhsannn wok praktikal . i miss theory class. sekarang ekinn nak share tips nak dekorasikan blog supaya sedap mata memandang, orang pun suka view berkali-kali & yang sekutu dengan nya lah.


pilih theme color untuk blog
bagi ekinn warna memang penting untuk hias-hias blog nie. sebelum nie ekinn penah guna color coklat, putih-kuning, pink-biru dan pink purple macam yang sekarang nie. elakkan menggunakan terlalu banyak color dalam menghias blog korang. melainkan color tersebut harmoni. gandingan 2 color yang bukan harmoni pun boleh, tapi jangan lebih. contoh, pink biru.


kalau boleh pilih satu icon comel jadi theme 
i mean , let say korang suka kartun pucca, korang guna lah kartun-kartun tue untuk mencantikkan blog korang. then mesti lah guna color yang harmoni dengan icon yang korang guna. tapi jangan menggunakan terlalu banyak. contoh korang dah guna kat header, title post, tak payah guna kartun tu jugak jadi background. itu akan menampakkan blog korang jadi crowded. kalau taknak guna icon theme pun tak apa. 


widget jangan serabut
kalau boleh, widget yang tak penting, pehliss buang. just letak widget yang korang rasa korang nak sangat orang tengok. then yang paling penting susun widget korang kemas-kemas. jangan berterabur. 


jangan pilih background serabut
untuk background korang, pilih yang simple-simple pun tak apa. yang penting simple & menarik! then untuk background title post & sidebar title pun sama jugak. 


rasanya tue je kot. tue petua menghias blog bagi ekinn. kalau orang lain ekinn tak tau lah kan. ekinn guna 4 cara tue jer. kalau boleh lah kan, guna warna yang cerah. tapi tak ada la ekinn cakap mesti. kalau korang kreatif dark color pun boleh buat blog jadi cantik ! harap-harap tips ni berguna la untuk korang ek.


p/s ekinn selalu tak puas hati nak decorate blog nie



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

18 comments:

  1. yer! decorate agk. heheh. mok ngga. :)

    ReplyDelete
  2. haha. kelak lah.udah ada sebenanya. tp lom tuka gik. hehe. syg juakn blog tok. hehek

    ReplyDelete
  3. hehe..kmk gik malas dh hias blog..hehe.. :)

    ReplyDelete
  4. tapi cantuk je belog ekin neh :')

    ReplyDelete
  5. kmk malas juak dh nak ngias blog mek. gia2 jak lah upa blog mek ya. hehe.

    ReplyDelete
  6. ehem2.. CB punya theme okeh x?? ngeeee~ saja tanya.. hehehe

    ReplyDelete
  7. ekin.. sy ade kasi email kat ekin.. hope ekin baca tau..

    ReplyDelete
  8. solehah : sama lah. hehek. line tenet slow gilk ekh. hehek.

    nur zaheera : thankssss awww <3 hehek

    kakyann : nyalah. tp ktk salu bertuka muka blog mek diat. hehek.


    bambam : lau blh cb blh tuka template yg buat widget nmpak lbh kemas

    LM's:pink biru cute taw hehek

    ReplyDelete
  9. EKINN...DTG AMBIK TUTO BLEH??? THNKS

    ReplyDelete
  10. ekin.. ku msih kurg faham ngias blog.. please.. can u help me..

    ReplyDelete
  11. nelly : thanks nelly :D

    e'in : sama sama yaww :P

    jasmin : okay. amik lerrr. hehe

    cik dyg : ok2 .

    chara : sesame chara :D

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef