Thursday, April 7, 2011

Hina sangatkah kami hanya kerana kami orang Sarawak ?

Assalamualaikum wbt .


entry ekinn kali ni memang sensitivity sikit yer kawan-kawan.
ada lagi heboh dalam facebook sekarang menghina orang Sarawak dalam facebook. tak habis tahun lepas, tahun ni ada lagi orang hina kitorang. rasa sedih sangat bila ada insan begini. buat ekinn rasa terhina je. hina sangat ke kami orang Sarawak ?

*KLIK UNTUK BACA 

pehliss la. kalau dah benci sangat kat kitorang, diam sudah lah. tak payah nak hina kitorang dalam facebook. btw guys, ekinn tahu bukan semua orang semenanjung macam tue. tapi golongan orang macam nie lah buat ekinn atau kami orang sarawak marah, sedih, kecewa dan rasa sangat terhina. 

member-member ekinn yang orang semenanjung okay je, boleh je kawan ngan ekinn tanpa masalah & tak bagitau apa-apa pun. tapi kenapa ada lagi golongan macam ni ek? ekinn sensitif sangat kalau orang hina orang Sarawak ni. ye lah kan. siapa yang tak sensitif kan ? kalau negeri korang kena kutuk kaw-kaw confirm korang pun naik hangin kan ?

yang paling tak tahan dia cakap SARAWAK MEMANG BABI . untuk saudara Mahesa, tak payah lah carik publisiti murahan macam nie. jaga lah tutur kata anda kerana ia melambangkan keperibadian anda.

ekinn malas nak menyumpah sangat "orang yang kurang matured" macam nie. sumpah dalam hati pun cukup. ekinn hairan ada lagi spesis orang macam ni ek? tapi tak apa. kami dah biasa di hina macam ni. tapi pehliss itu bukan tiket untuk saudara Mahesa untuk hina kami lagi. cukup-cukup lah kay. 

luahan hatisedih sangat . nak nangis laaa T______T



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

24 comments:

  1. sabaq ja...
    mana kita leh tutup mulut smua orang...
    meh pinjam bahu tuk nanges...
    =)

    ReplyDelete
  2. Kak fadzillah : meh sini bahu T____T

    ReplyDelete
  3. sbarlah yer ekin..org mcm tu mmg xblaja seharh namnya..dah mcm xde agam pn hado...pape pn kita serumpun usahlah jadikan isu bgi membangkitkan kemarahan dan kehuru haraan dalam negara sendiri....bersabarlah mungkin dia kurang siuman barangkali..hahaha..semoga kamu tabah dan sabr yer ekinn....

    ReplyDelete
  4. org madah nya bukan org melaya..nya org indon yangs enahaj melaga2 sarawak n semenanjung..

    ReplyDelete
  5. dulu sabah orang buat macam ni...huhuhu...

    ReplyDelete
  6. aok. memo ada baca juak. nya indon bha. p antap nya anok kita srwk tok.

    ReplyDelete
  7. tak fhm tol nape perlu hina org sarawak kita kan 1 malaysia...org sarawak korang hina tp bangsa asing 2 korang syg...elok korang 2 sume di buang negara..wat menyemak jer...pd tuan punya blog yg comey nie arapkan bersbr yea...mulut manusia mg busuk...jgn nangis2 tau kami sume syg org sarawak...

    ReplyDelete
  8. persetankan kan je dikk oiii!!!! manusia ni rambut sama itam, ati laen2x

    ReplyDelete
  9. aok eh.sakit ati..kmk pun trasa juakk..hmm..sush juak ada manusia cm tok..

    ReplyDelete
  10. salam kenal ekin....pergh...tak berperasaan ker yg berkata sedemikian.....kita semua sama....yg pasti kita org bumi...he he he....tak baik berburuk sangka...akak folow...:)

    ReplyDelete
  11. sabar je la
    srwak kan org mlysia jugak x patut dye ckp cam2 kan2?

    ReplyDelete
  12. sis ekin, dia ni memang kes tak belajar sejarah ni. sah2 bukan orang malaysia. menyemak je nak sibuk2 hal negara orang dowh -.-'
    btw, diri dia sendiri pun tak betul, nak kutuk2 orang lain. memang jenis tak tau nak cermin diri sendiri laaa~

    ReplyDelete
  13. kak ekinn : aki sokong cik anissss... mahesa toh tak blajar sejarah kott.. ta ponn, maser cikguw ajar sejara, mesty dier tido dalam klas.. bukan ker Sarawak dalam Malaysia..? hmm.. silap ari bulan Bahasa Malaysia pon tak lulos kutt..? toh pasal cakap camtoh... maki2 bagay.. hmm... rase cam nak maki balik jerr... teraser aki.. huhuu.. nasib bek aki sabahan.. huh...!!

    ReplyDelete
  14. malu nye saye menjadi slah sorg org semenanjung..
    org2 mcm tu ptot direjam. huhu.
    bawak bersabar ye. masih ade lg org semenanjung yg baek, macam SAYA ! :D

    ReplyDelete
  15. iskkk.. kuang hajaaqqqqqqqqqqqqqqqq~

    satu malaysia pon nak gado2.. buang negara baru tahuuu!huhuhuhuhuhu..

    takpo dik non.. biarkan..cakap Alhamdulillah je lar yo.. (:

    ReplyDelete
  16. ini la gaya nya jika org tak berpendidikan dan tak pandai menjaga sensitiviti hidup bermasyarakat...kalau kata ada pendidikan sekalipun tapi lupa pada adat dan tatasusila kita sebagai org timur yg sentiasa kaya dengan budi bahasa...doa org2 teraniaya pasti akan di makbul Tuhan...

    ReplyDelete
  17. org gila ya. hoho. kecik ati saia sebagai sarawakian. -.-

    ReplyDelete
  18. x bpa btol kli mbiak ya kik..sak ati wak dga owg anok2 swak towk....sa tmpt nya bgs lak...sbr jak lah kin..boh alek ngn owg ng tahap bodo glak2 cm ya..aku skt ati baca....dush2..tumbuk muka nya smpi da kdak muka babi..hehehe...

    ReplyDelete
  19. salam..saya terpanggil untuk komen dekat entry you..okay, status makhluk di atas sagt kurang ajar ye. dia x layak nak nilai atau hina orang sampai macm tu. kita pegang konsep 1 malaysia. walaupun sabah n sarawak di pisah kan laut china selatan. orang di atas mungkin BUTA sejarah atau xde langsung semgt perpaduan...

    ReplyDelete
  20. Ini mesti confirm sebab dak ni tak betul ~

    ReplyDelete
  21. kenapalah owg di atas ckp mcm 2..sy pun lahir sarawak jgk..orang yg brcakap 2 x ckup akal..semua mnusia di dunia ni sma je..xde yg beza..owg yg becakap 2 x pakai otak...

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef