Tuesday, May 17, 2011

TUTORIAL header lekat dengan body [ DENIM template ]

Assalamualaikum wbt

ramai yang tanya ekinn & ramai yang req tuto ni. cuma ekinn tak ada masa & malas. hahhaha. sebenarnya banyak cara & this cara paling mudah, sebelum nie ekinn buat sendiri dengan bantuan kak solehah, then ekinn try cuba guna minima, tapi tak jadik, then try la guna denim. then, ini la hasil nya :D

okay, kita start.

memula korang kena pergi design >> edit html >> klik untuk yang old template. 



lepas tue korang pilih DENIM template



then korang pergi template designer >> klik advance >>

  1. Page Background Color >> Pilih transparent untuk color
  2. Page header background color >> Pilih transparent untuk color
  3. Page header text color >> Pilih transparent untuk color
  4. Page header corner color >> Pilih transparent untuk color

then apply to blog. sekarang korang tengok ada border kat antara header & body kan?

sekarang pergi pergi edit html >> tick expand widget template >> tekan F3 search code ni #header {

kat bawah code yang korang carik tue nanti ada code nie  border: 1px solid $headerBgColor;

tukar kan 1px tue dengan 0px.



sama jugak ngan border kat body keliling blog tue, cuma korang tekan F3 search code ni #content-wrapper {

& kat bawah tue confirm ada code  border: 1px solid $borderColor; sama macam tadi, just kena tukar 1px tu ke 0px.


sekarang korang kena buat header yang seakan-akan bersambung dengan body korang. contoh macam header blog ekinn . faham tak? header korang kena la ikut size body blog korang & bahagian bawah header korang kena ikut warna body korang. siap ! 

kalau ada apa-apa yang tak faham boleh tanya ^___^

cara nak letak background ekinn akan buat pada tutorial seterusnya .


Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

11 comments:

  1. hari tu dah try buat tapi tak jadik. nanti yg tuto ni boleh ler try pulak :) hiks

    ReplyDelete
  2. salam kak ekin. kawan eypa ada cakap kalau nak buat header boleh request dari kak ekin. so, eypa nak request bole? :)

    ReplyDelete
  3. boleh jek. request kat fb page kak ekinn yer ;D

    ReplyDelete
  4. akak lei x nk tnyer,,x paham lah part yg last skali tu,,header dgn body,,cmner tu,,

    ReplyDelete
  5. leka buat la header tue dengan ada cth body blog leka wana pteh, so gunala wana pteh untuk bahagian bawah header tue then buat lamcmbiasa. mcm yg akak punya. faham tak?

    ReplyDelete
  6. awat sy wat tak jadi pon??? :(

    ReplyDelete
  7. mcm mane nak buang sidebar? tak nak sidebar di denim template ?

    ReplyDelete
  8. hai ekin main jugak tt.. kita pun ekin gak hihihihi... nama pena blog cik ash

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef