Friday, January 28, 2011

Jom belajar Melayu Sarawak ( Part 1 )

Assalamualaikum wbt tuan-tuan & puan-puan yang dihormati *tak payah nak mengada formal la kinn. hehehe.


terdetik pulak hati ekinn nak buat entry pasal nie pulak. tak salah kan kita berkongsi bahasa negeri kita? sharing is caring >.< nak jadik cikgu pulak nie haa. hehehe,

okay, jom mula dengan word yang senang & basic okay.


saya = kamek
awak = kitak
cantik = kacak
kacak = handsome
kenapa = kenak
sana = sia
sini = sitok
mana = siney / sini
buat = polah
tipu/bohong = bulak
kotor = kamah
sombong = lawa
nanti = kelak
comel = kejawak/kiut
tidak = sik
ya = aok
mahu/nak = maok

   
contoh-contoh ayat :

kitak nak pergi siney ? = awak nak pergi mana ?
kitak dah makan kah ? = awak dah makan ke ?
apa di polah kitak ya ? = apa yang awak buat tue ?


kamek pergi kuching ariya = saya pergi kuching aritue
jom kamboh = jom heboh * TV3 la pulakkk hehehehe


okay murid-murid. sampai di sini sahaja topik kita arinie yer. hehehe. tak susah pun bahasa melayu sarawak nie. hehehe.banyak lagi bahasa kat sarawak nie. macam-macam sampai ekinn pun tak paham. ekinn paham melayu sarawak *ofkos la kan, iban & melanau(matu,daro,rajang belawai) jer. bahasa lain seriously ekinn tak paham .


p/s sik sabar maok balit sarawak


Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

31 comments:

  1. kitakk dah makannkah?
    kamekk lapar :P

    ReplyDelete
  2. haha susa juga.berbelit lidah den
    nak myobut ;p

    ReplyDelete
  3. hehehe...best je....nnti bg info lg tau....leh gune ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. @KUREKURE COMELokay. nie bru part 1. akn datang ada lagi hehe hehe

    ReplyDelete
  5. wah..menarik2..tgh dok praktis ngan mmber bhasa sarawak ni(^_^)

    ReplyDelete
  6. @penyejuk hati bgs2. hehe. kena pektis slalu nnt boleh ckp n mmber srwak. hehe

    ReplyDelete
  7. indok ati nk moha jap..
    apa maksud ni???kawan2 asyik cakap sarawak la..huu~~

    ReplyDelete
  8. @miz norsaja2 nak buat kecoh jap. tue la mksud dia >.<

    ReplyDelete
  9. Hehee.thanks for the information :)bagus bagus.

    ReplyDelete
  10. wahh.. muleyh niyh thnks 4 sharing.. insyaAllah mane tahu ada rezeki smbung degree kat sane hehee :D

    New Entry "Teruja na balik besok xD"

    ReplyDelete
  11. Salam kenal dsari su manja
    Su singgah di bloh yang ceria
    Singgah disni belajar bahasa
    bahasa melayu sarawak ditimba

    Pagi pagi pakai stokin
    Cari sepat di tengah sawah
    cantik sungguh bloh ekin
    kalau sudi jemputlah singgah

    ReplyDelete
  12. hehe ^_^ mengingatkan sya je dengan bumi kenyalang....tapi xpe...bulan 5 plg balik p sna....^_^

    ReplyDelete
  13. kmk org sarawak jwak... ktk apa khabar tek??
    salam..

    ReplyDelete
  14. owh...susah gak bahasa sarawak nie...isy2.....
    tapi nice imu yg di share...seronok belajar negeri laen nie...thanz...............

    ReplyDelete
  15. hihii ~ ta bpe nax reti kot bhse srwak neh :D

    ReplyDelete
  16. cantik= kacak tu yg paling unik kan? camna lah boleh tertkar? tapi seronok belajar bahasa pelbagai loghat ni. nnt sediakan dlm bentuk ayat2 yg sering diucap pulak ye kak ekin:)

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef