Monday, March 14, 2011

Salah ke kahwin awal ?


"gatal nya kahwin awal, keja pun tak lagi. mesti ada apa-apa nie. entah-entah tangkap basah kot " 
"aik, awal kahwin. biar la kerja dulu. biar merasa gaji sendiri dulu ". 
"muda-muda dah kahwin, nanti karang cerai jugak"
"hai... kahwin awal ni, dah ada isi ke sebenarnya?"



ASTAGHFIRULLAHALAZIM.

itu lah selalu pandangan yang di beri masyarakat untuk orang yang kahwin awal kan ? kat mana-mana pun mesti ada yang cakap macam tu. 

takkan la orang nak bina masjid pun tak suka ? orang nak menghalalkan hubungan yang haram pun salah ?


ekinn ni bab-bab agama tak ada lah mendalam sangat. tapi teringat jugak masa belajar agama dulu, ustaz kata   berkahwin sama seperti membina masjid. semua tau kan ? ustaz pun ada cakap, kalau dah kahwin, semua kita buat ngan husband semua dapat pahala. contoh nya, pegang-pegang dapat pahala. tapi dah nusyuz tu, lain cerita lah. kalau ngan boifren, pegang-pegang tu DOSA kan ?sebut I LOVE U kat yang bukan muhrim  pun dah dosa, apatah lagi nak pegang-pegang. kita ni ari-ari dok cakap i love kat boifren ( ekinn pun termasuk T___T )

tapi kenapa ada lagi pandangan negatif isu kahwin awal ni ek? kalau zaman dulu-dulu kahwin awal biasa jek. ye la kan. dah masa tu perempuan duduk umah je. tapi sekarang kahwin awal orang kata gatal la. "kantoi" lah.  apa-apa lah yang seumpamanya dengan nya. 

rasanya lebih baik kalau pandangan masyarakat tukar jadi macam ni

"dah nak kahwin ke? tahniah ! semoga hingga ke anak cucu ye !"

"best nya dapat kahwin awal, jaga suami tu leklok tau !"


kan lagi bagus dan lebih berkat kalau cakap macam tu? kalau dok fikir negatif dah macam mendoakan yang tak bagus. dalam islam tak melarang pun kahwin, syarat nya mesti mampu, baligh, waras. tak ada pun cakap mesti umur dah 27 ke atas baru boleh kahwin. 

ustaz ekinn ada cakap, kalau anak nak kahwin, kahwin kan jer. anak nak membina masjid. anak nak menghalalkan hubungan. daripada anak-anak dok dating ngan boifren pegang sana sini. jadi lah maksiat kan ? tak kan nak anak bergelumang ngan dosa? nak larang anak bercinta? zaman sekarang budak sekolah rendah pun reti bercinta. nak larang camana ?

ibu bapa berdosa kalau larang anak nak kahwin . aik. betol ke ekinn cakap ni ? ekinn tulis berdasarkan apa yang ekinn baca dan dengar. kenapa pulak macam tu ? kalau anak nak kahwin, parent tak kasi, mula lah anak-anak nak memberontak kan ? lepas tu buat maksiat, bila dah ada isi dalam perut, baru nak kasi anak kahwin. tak kan nak tunggu anak dah ada baby baru nak kasi anak kahwin ? 

lagipun, kalau nak tunggu kerja tetap atau kerja gaji besar pun, belum tentu lagi dapat sekelip mata kan ? sempat ke nak kahwin ? tengok sekarang ni pun bencana sana sini, yang terbaru tsunami kat jepun. entah esok lusa kita tak tau. kita ni umat akhir zaman dah. baik insaf awal-awal. yang bercinta tu baik kahwin awal dari buat dosa banyak ngan boifren.

ekinn bukan nak suruh korang kahwin awal. lagi pun restu orang tua pun penting. pandangan masyarakat tu biar je lah. ni hanya pandangan ekinn je. antara dosa dan kerjaya, mana lagi penting ? tak pun, antara syurga dan neraka, mana korang pilih ? 


p/s nak kahwin awal, tapi parent tak kasi. harap-harap dilembutkan hati orang tua ekinn .amin.



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

22 comments:

  1. erk sys .org skang mang cam2 .lagi awal lagi bagus sebeno nye .elak dr buad maksiat .hukum kawen tu kan harus lao dah mampu ue sume .n boleh je kawen tyme stdy tp at least laki kite ue keje laa .n pas kawen still leyh sambung stdy lg pe ^^

    ReplyDelete
  2. tau takpe. sis pun mmg nak kahwin. tp parent strict. lg pun restu org tua pun pnting kan ? bdoa je lah. hehehe. aminnn.

    ReplyDelete
  3. hehe~ takpe sys .sys tetap akn kawen gak 1 hary nnt :) amin~

    ReplyDelete
  4. aminn. thanks yaww ! awak pun sma tau ! hehek

    ReplyDelete
  5. same2 sys :D kite dah plan nak kawen umo 25 ^^v

    ReplyDelete
  6. tak salah kawin awal. kite jugak perlu paham knp certain ibu bapa xbagi kawin awl. anak perlu la fikir panjang. jgn terburu2 nak kawin awl. belum kenal hati budi masing2 dh nak kwin. sbb tu la byk kes cepat cerai. pape pun, restu org tua amat penting.

    kalau xnak buat dosa dgn bf, jgn kapel. just cop je. ngeh3

    ReplyDelete
  7. bagus lah. sys doakan k. hehhe. hmm. kt ne box folow kat blog awk ek ?

    ReplyDelete
  8. aesyazealous : betol tu. yupp. tp kalau dh knal ht budi dh jmpe fmily. blh kan ? restu org tua mmg pnting. nnt tkt xsmpat nak kawen. kwang3. haha. doa je la dilembutkan hati org tua. hehe.

    kalau cop tu, bek tunag jek. haha.

    ReplyDelete
  9. ehehe .kite dah hide an .ade at atas sekali .at atas header :)

    ReplyDelete
  10. ade at sidebar :) kite dah show kan balik ^^ hehe~

    ReplyDelete
  11. tengs sys ^^ btw sys , tuto yg sys wat ue mang menjadi ^^v tengs again :DD

    ReplyDelete
  12. sama2. hehe. sharing is caring ^__^

    ReplyDelete
  13. nak kawen awal?? aynie pon nak jugak hihihi...

    ReplyDelete
  14. ekin ! nak kawin awal juga.huhuhu.tapi mcm segalanya tak prepare lagi.hmmm.mental ngan fizikal kna kuat !

    ReplyDelete
  15. nak jugak kawen awal..tp lakinya xde..kategori mcm mana lak tuh??heheheheh.. :P

    Terjah jom!: Nikmati ganjaran bila anda TOPAP!! wowww~! :D

    ReplyDelete
  16. i always thinking same as u.. belajar..belajar la jugak..ibu bapa skang risau kalau kawen awl nanti nak kena tanggung diri sendri xde duit.. pastu kalau boleh nak kawen grand2..:( sekarang maksiat merata2... sometimes i felt i dont want bercinta2 nie.. xnampak faedah..ye kite umat akhir zaman. sy rase dengan berkahwin semua dose2 maksiat akan hilang..bile kahwin rasa tanggungjawab pada kehidupan tu lebih menebal..saya setuju dengan kamoo.

    ReplyDelete
  17. haha . nothing la lau owg tua katew cmtuh . mmg sakeet but kitew na buat bek [pew . . owg2 jnis tuh yg berfikiran xbtol . hmmm . bgy cik lola xslah pown la na kahwin awl kew . . sok neyh ank da bsar but kitew still mude . lagy syiok . owg ty ckn cm kakak n adik plak . haha .

    ReplyDelete
  18. nur aynie : jom kawen sama2 ! haha

    azie azra : haha. betol2. mesti prepare mental & fizikal kan ?

    cik bambam : alaaaa. carik lerrrr. hehhee

    minimemo : tau takpe. betol tu. jnji laki yang nak buat laki tu ada kerja sudah . dapat bagi makan minum kita kan ?

    ieja : hahhaha . betol2 ! wahhh. awet muda nehhhhh

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef