Tuesday, March 8, 2011

TUTORIAL centerkan header blog

Assalamualaikum wbt

sekarang ekinn nak buat tuto centerkan header blog pulak yer.
tutorial ni khas untuk cik bambam ! hehehe. so, try lah nanti ek cb !
ada 2 cara tau.


cara pertama
okay, first pergi design >> edit html >> tick widget template

lepas tue tekan F3 and search code nie

/* Content

dah jumpa tak ? kalau dah jumpa copy code nie pulak

.Header img {
   margin-$startSide: auto;
   margin-$endSide: auto;
}

then pastekan kat  ATAS code yang korang carik tadi.

lepas tue preview, bila dah jadi, save !






cara kedua,
okay, first pergi design >> page element >> klik header

lepas tue korang pergi bukak account photobucket korang.

upload kan gambar header korang kat situ.

lepas tue, korang ambik code html dia dan copy

then korang pergi balik kat blog korang tadi, korang pastekan code yang korang copy tadi kat blog description.

dekat code tue korang tambah code ni

<center>   sebelum code html tadi dan </center> hujung code html yang korang copy tadi.

untuk cara ni, korang mesti delete word target dalam code tue






cara ketiga,
okay, first pergi design >> edit html >> tick widget template


lepas tue tekan F3 & search code nie

#outer-wrapper {

kat bawah code yang korang carik tadi ada code ni kan ?


background:#FFFFFF;
width: 1000px;

then dah tengok size width tue 1000px kan?

lepas tue carik code ni pulak

#header-wrapper {

makesure width dekat #outer-wrapper { tadi sama ngan size width kat #header-wrapper {

kalau tak sama, tukar lah jadi sama. bila dah sama, header korang akan jadi center ^___^


then, korang preview lah. bila dah jadik, save !



selamat mencuba cik bambam yer ! 



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

23 comments:

  1. CB searc tp xdo..ahhahaha..camano lak tuh?? *fengsan*

    ReplyDelete
  2. eikk. x mgkin xdekkk. jp eh. nk tmbh 1 lg cra ekkk.

    ReplyDelete
  3. semua tuto xjadik. yg centerkan post title ngn sidebar pun same. :(

    ReplyDelete
  4. ye ke xbleh ? aik. guna cara kedua.

    ReplyDelete
  5. tiga-2 cara aku pakei , sumo sikpat eh . knk owh ? bebai na aku .

    ReplyDelete
  6. share sikit.

    cara satu tu,


    .Header img {
    margin-$startSide: auto;
    margin-$sendSide: auto;
    }


    bukan $sendSide tapi $endSide

    thank you. :D

    ReplyDelete
  7. k.thanks. pttla dorang try xdpt. xperasan pulok cik ekinn hihik

    ReplyDelete
  8. canteklah belog akq ekin..

    Nic sgt2.. suka header tu..

    waaa.. Pinky! comey2..

    Akq mmg kreatifla..

    btw, CR da try buat, tp tak ley cnterkan header laa.. tak taw knpe..

    ReplyDelete
  9. terima kasihhhhhh
    tutorial ni je yg jadi
    saya ikut cara no 2..sbb no 1 ramai buat mcm 2 tp dekat code saya x leh buat.huhu
    terima kasiihhhh

    ReplyDelete
  10. aka, semua cara saye da try gune, care ap lg ea? tolong sangat :)

    ReplyDelete
  11. tq :) tuto yang sangat baguss :)

    ReplyDelete
  12. blog description tu cari kat mana ye?

    ReplyDelete
  13. yeay!jadik pun..terima kasih lah ye...

    ReplyDelete
  14. slm perkenalan ye!owh tq sis bagi tutorial yg mudah nak buat...baru je buat header baru dan tadi terkejut tiba2 header ke tepi tak center,nasib baik jumpa tutorial kat blog sis ni.tqvm :)

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef