Sunday, April 24, 2011

Orang dengki, nak buat apa ?

Assalamualaikum wbt


laaa. tak faham ? okay, ekinn translate, sambil-sambil korang boleh belajar bahasa sarawak yer.

tak payah la berdengki sesama sendiri .tak ada apa yang ko dapat ko burukkan orang macam tue. kalau bukan rezeki , usahalah. nanti terbukak jugak pekung kau tue. diam tak semestinya salah.

status ekinn dengan emosi amarah sedangkan tak begitu marah. siapa yang dengki kat ekinn ek ? alaa. bukan ekinn. just ekinn terasa jugak la, sebab yang kena tue orang tua (pakwe la) ekinn . laaa. ingat kan kaum hawa je yang suka dengki-dengki nie. ghuponye laki pun sama ek . manusia la kata kan kan .


apa nak buat dengan orang dengki ngan kita yang burukkan kita dengan orang atasan dengan mereka cita yang korang tak buat pung apa yang dia dok burukkan tue. *banyak betul dengan. hehe

apa nak buat dengan orang yang dengki ngan kita bila kita ada barang, then dia cakap barang tue tak bagus la, bla bla bla , tapi last-last dia pung beli jugak. heh ?! beli jugakkkkk, kata tak bagusss. what the heck la kan ?


so nasihat ekinn....



diam je. orang macam tue, makin dilayan makin menjadi
yupp. tak payah la nak marah-marah dia. biar lah dia dengan cerita sensasi dia tue. yang penting kita tau kita tak buat apa yang dia cakapkan. ingat, DIAM TAK SEMESTINYA SALAH. ada masanya pekung dia akan terbukak jugak. takrugi kalau bersabar kan ?


bior je laaa dia tue.
kalau kita sakit hati then layan mulut dia tue, suka lah dia . sebab apa ? sebab dapat sakitkan hati kita. so, bior je laaa. buat bodo je. karang dia cakap macam-macam tapi kita tadak respon, dia pulak yang sakit hati. haa. amik kau. hehe. *evil laugh.



hidup tak sentiasa di atas, ada masanya dia akan kat bawah tanah jugak
amboiiiiihhhh. bawah tanah lebih relevan okay berbanding atas bumi atas langit. hehe. masa ni, kita akan nampak jahat sebab mulut dia, tapi sampai waktunya orang akan sedar siapa jahat siapa tak. yang penting, sabor je laa. ^____^


orang tua ekinn, ingat pesan ekinn yekkk. biar je laaa.

dengki-mengki ni biasa la . lumrah kehidupan kan. tapi tak payah la kita nak balas apa orang tu buat kat kita, kalau kita balas, kita pun sama jugak la ngan dia. betul tak?


p/s bangun tido, msg orang tua, terus hupdate . hehe ^__^
Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

10 comments:

  1. nice entry, :)
    sabar je ape2 pon yg berlaku sbb sabar separuh dr iman kan :')

    ReplyDelete
  2. sophie ; thank yeaaa. betul tue. tak rugi pung bersabar. :)

    ReplyDelete
  3. nang biasa la ya.. orang x suka nangga orang lain senang.. senang cerita, nya jeles nangga orang lain lebih gik dr nya..

    ReplyDelete
  4. lantak kan aje orang mcm tu. lame2 die letih, die diam sendiri.

    Miss Dill^^

    ReplyDelete
  5. dengki2 bkn best pon..
    bkn dpt anugerah pon..
    abaikn dorg yg suke dengki2 ni..

    ReplyDelete
  6. aisya : nyalah. biasa org dengki tok orang jeleh oh. :P)

    ReplyDelete
  7. Miss Dill : betul. makin layan, makin menjadi nnt kan :P

    ReplyDelete
  8. Cik Ezy : betul2. thanks yah cik ezyyy !

    ReplyDelete
  9. tampo je beliau laju2.. mesti bes.. ^^

    ReplyDelete
  10. ayie, tampo lepaih tu terajang ek. ehehek.

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef