Monday, May 30, 2011

Perangai manusia yang aku tak berkenan PART I

Assalamualaikum wbt.

waduh-waduh. seminggu dah ghuponye ekinn tak hupdate belog usang ekinn ni. ekinn tak topup modem & bebusyy sesangattt lah derr. sorry derr. ^__^ 

okay, start to the topic. perangai manusisa ni macam-macam kan ? banyak jugak perangai yang kita tak berapa nak berkenan . kadang-kadang kita pun sama sebenarnya.  tapi tak salah memperingati sesama kitakan? *wasehhh. serius bebeno gamaknyo entry ekinn selepas menghilang nie. T___T




nie haaa. MANUSIA LEBIH PERCAYAKAN HAL YANG TAK BAGUS BERBANDING HAL YANG BAGUS.  ramai yang macam nie. perangai macam ni langsung aku tak berkenan. masyarakat kita lebih suka negative thinking berbanding positive thinking. contoh nya ;- 


  • A : "Eh, Awie dah keluar dari penjara lah. Dengar kata dia dah berubah. Dah jadi baik dah dia tue."
  • B : "Betol ke dak dah berubah, kalau orang macam awie tue aku tak percaya lah dia nak berubah jadi baik, 10 kali masuk penjara pun belum tentu berubah."



yang nie contoh pertama. memang selalu nampak kan?.apa salah nya beri peluang kedua. normal people do mistake right? kita semua bukan nya perfect. berhati-hati memang boleh, tapi biarlah berpada-pada. tak salah memberi peluang kedua kepada mereka yang nak berubah. lagipun mungkin masa sekarang kita baik, tapi tak bermaksud kita baik selama-lamanya kan? yang nampak jahat sekarang, tak bermaksud jahat selamanya. think about it.


  • A: Eh, ko ada dengar cerita tak yang si mamat tu rogol si minah nie? 
  • B: Eleh, macam la kau tak kenal si mamat tue. dia memang macam tue. kalau dah perangai jahat, jahat jugak.



yang nie contoh kedua. nie pun selalu kita dengar kan? kenapa kita perlu percaya terus cerita yang tak bagus tanpa usul periksa? biasa nya cerita tak bagus nie tak perlu nak tapis-tapis untuk dipercayai kan walaupun kadang-kadang cerita tue tak betul. yang nie la perangai yang perlu di kikis . jangan asyik mengata hal orang sampai hal sendiri tak terjaga . & jangan cepat percaya cerita yang kita tak tahu kebenaran nya. terutama cerita yang tak baik. 


sangat susah nak percaya berita baik, tapi senang nak percaya berita tak baik. yang paling penting, positive thinking. jangan terlalu negative thinking karang terkena batang hidung sendiri ^_____^


okay, tu je untuk part 1. terima kasih sudi baca ;'D


p/s muhasabah diri kan lagi bagus.

Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

6 comments:

  1. betul. muhasabah diri sendiri dulu. semua orang buat salah. tak salah pun kalau kita bagi peluang kedua. hiks

    ReplyDelete
  2. betul tue. sekarang ramai yg mcm nie kan ?hehe

    ReplyDelete
  3. semua org mcm tuh walaupon kita kata bukan.. sebab kita pon tak perasan kita pon buat perkara yang sama.. :)

    betol lar ekin..muhasabah diri.. :)

    ReplyDelete
  4. cb : betol2. hehehe. yup. kena muhasabah diri slalu kan.

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef