Thursday, June 9, 2011

Perangai manusia yang aku tak berkenan PART II

Assalamualaikum wbt.

sekali lagi ekinn nak story pasal perangai manusia iaitu kita yang ekinn tak berapa nak berkenan. walaupun kengkadang kita pun macam tue. itu lah sebab nya kita perlu saling memperingati & sentiasa mengambil pengajaran & tauladan. *ewah-ewahh. ayat main*





apa yang ekinn nak bagitau pasal status tue sebenarnya? banyak & mendalam maksud nya. nie haaa pasal ORANG YANG SUKA MENGATA, BUAT CERITA & CARI KEBURUKAN ORANG LAIN. 

benda ni selalu sangat terjadi kat ekinn. sebenarnya bukan kat ekinn sahaja, korang pun sama jugak kan kan? motif diorang perngai macam nie i dont know, kemungkinan besar sebab DENGKI kan. entah. walaupun kadang-kadang kita tak tahu apa sebenarnya salah kita sehingga kan kita di burukkan sebegitu rupa. 


dulu ekinn selalu fikir sendiri, apa salah aku ? aku ada burukkan diorang ke? setakat yang aku tahu, tak ada. tapi why still mengata, cari keburukan & buat cerita tak betul asal aku? setiap apa yang aku buat, menjadi bualan siap di tokok tambah. 

tetapi, itu dulu....

sekarang ekinn dah boleh berfikir dengan matang *matang lah sangat.hihi* sekarang kita tak payah fikir semua benda tue, orang yang tak suka kita, akan mencari setiap mistake even sekecil kuman pun untuk diperbesarkan. 

sebab tue lah, kita biar je mulut diorang tue. just ingat ni. SEBURUK-BURUK MANUSIA ADALAH MANUSIA YANG SENTIASA MENCARI KEBURUKAN ORANG LAIN. kita diam aje. tak rugi kita diam kan. selagi kita boleh bersabar, bersabar lah. but i know kesabaran memang ada batas nye kan kan ?

bila kesabaran dah sampai tahap maksimun, korang tahu apa nak buat kan? bincang leklok. *even ekinn tak buat pung macam tu.hihi* sebab rela diamkan diri. 

terima kaseh sudi bace ^___^

p/s sorry tadi terpublish tengah update entry nie



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

10 comments:

  1. manusia kan. hihi. td terpublish masa tengah update. hihi.

    ReplyDelete
  2. yea ekin , i like this entry :)
    hmm cik bubu dh kenaa . sgt sadis . org dengki hasad . mcm mcm , pedahal tak sebok tepi kain dia pon . tah apa dia dpt tah . may Allah give her/him a lessons . ;)

    nice entry . dh lama follow blog nieh . :)

    ReplyDelete
  3. cik bubu : ye la kan. heran kan n org mcm tue btw, mnusia kan. sbb tu kena diam je, mkin dlyn mkin mjdi la kan? heee. yeke? thankss aww <3 nk sggh blog awk pulak nih. :P

    ReplyDelete
  4. ni la jadinya kalau manusia ikut ckp setan,Al-Quran diabaikan.. :)
    biarkan diorg ckp ape saje..dunia diorg lepas la..tp kat akhirat nanti,diorang dlm golongan yg menyembamkan wajahnya ke tanah dgn seperit perit kesakitan krn lidahnya.. :)
    sabar ye Ekinn :)

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah je lar dik non oi...huhuhu

    ReplyDelete
  6. miss jannah :yup betol tue. diam tak rugi pung kan :)

    ReplyDelete
  7. org yg buka keaiban org tak pernah fikir yg suatu hari tuhan akn membuka keaibannya juga.
    manusia sentiasa tidak berpuas hati dengan kesenangan org lain, jadi, ignore sj org2 sbegitu ok:)

    ReplyDelete
  8. fifiey : yup.thanksdear. that what i want to do :)

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef