Sunday, July 3, 2011

TUTORIAL cute scroll bar

Assalamualaikum wbt.

lama betoi dah ekinn tadak buat tutorial kan? meh meh sini ekinn nak buat tutorial lagi nie. 
ok now ekinn nak buat tutorial cute scroll bar macam ekinn punya, nak tak?

first gi design >> edit html >> tick expand widget template >> tekan F3 and search ]]></b:skin>

dah jumpa ?

then korang copy code ni.

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #905D80;}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background:#FF58CA ;-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border: 1px solid #FF58CA;}

warna purple : korang pilih warna backgound scroll bar. letak code warna kat situ
warna merah : warna untuk scroll bar korang. boleh jugak kalau nak gambar. just edit code tue jadik macamni. background-image:url(URL IMAGE);
warna biru : yang tu untuk border scroll bar korang. kalau taknak, letak 0px k.

then korang paste kan kat ATAS code yang korang cari tadi tue k.

then korang preview dan bila dah okay, save kan ! goodluck okay!



Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

7 comments:

  1. scroll bar tu yg mn ek?????????? errr

    ReplyDelete
  2. scroll bar tue yang kat belah kanan ni haa. yang untuk scroll atas ke bawah . tau tak?

    ReplyDelete
  3. saya cm konpius lak sbb xnmpk yg mn CUTE tu????? errrr

    ReplyDelete
  4. yeke xleh? awak da ikutbetol2 x cara ni?
    sbb ekinn guna ni je.

    ReplyDelete
  5. boleh tanyak sik,, kenak kmk pun scroll bar ya pendek..kitak mpun panjang?? haha bisa bantu x? link kmk kat ctok http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef