Thursday, August 4, 2011

Beza raya masa kecik-kecik dahulu dengan bila dah besor memanjang

Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa

dulu masa kecik-kecik korang puasa dak? ekinn start darjah satu dah belajar puasa dah. *bangga la kununnya* first day puasa ekinn ingat lagi masa tu kat rumah makcik ekinn, makcik pakcik tanya

kinn, puasa dak?

puasa la, kinn kan dah besar!

jawab dengan kebanggaan yang melampau tuh. then datang pulak pakcik ekinn yang sorang tanya camni sambil bawak buah nenas.

kinn, puasa dak? kalau tak puasa meh makan buah nenas ni

tak, ekinn tak puasa. bak sini buah nenas.

bila dah habis jek makan nenas, teringat pulok yang diri tue puasa. dulu masa kecik kalau puasa dapat duit. bwahahahahaa. kecik lagi time tuh kan. huwarghh. lari dari topik pulok doh entry nie. 


beza raya masa kecik & bila dah tua bangka ni

masa kecik-kecik  : raya pertama ja seawal jam 6 mak dah bangunkan. lepas tue cepat-cepat pergi mandi dan pakai baju kurung baru. semua baru, kasut baru, baju baru. semualah yang baru.

pi salam n pakcik makcik then dapat angpau, sukanya hati masa tue!lepas tue kira-kira duit them beli keropok banyak-banyak, duit diperabis begitu ja.

tak payah busy nak tolong tuang air jaga rumah semua.

target rumah yang ada kasi angpau, untuk kumpol duit banyak-banyak.

dulu tak kisah baju raya warna apa, ada berapa pasang, serius tak kisah. ada yang baru tu dah cukup happy dah. biasa la budak lagi kan.


bila dah besa : bangun pagi raya pung lambat sampai tak sempat nak pi semayang raya. yo la kan, tidur lambat sebab nak keno kemas rumah.  masa kecik mana ada >.<

sekarang pung salam n pakcik makcik, tapi angpau tadak. kosong ja. al-maklum la dah besor sapa nak bagi angpau lagi. sedehhh T__T

sekarang pi rumah kawan-kawan ja, tadak dah target rumah yang ada kasi angpau kalau pi pung tadaknya dorang nak kasi angpau. 

sekarang kena jaga rumah tuang air semua. tapi takpa dah tugas perempuan.

sekarang, baju kurung mesti nak 3 pasang ke atas. warna pung takmau sama ngan yang lepas-lepas. nak yang new pattern laa. demand sungguh bila dah besar nie. rindu pulok masa kecik-kecik.


p/s raya tahun ni baju kurung 5 pasang kot. heeee ;3


Dah baca komen, malas komen, like kan ^__^

5 comments:

  1. hahaha...smpai 5 pasang tu,bnyk gila....hehehe.....baju raya,mai bsr ni,nk bnyk gak....dulu kecik2 pun bnyk gak.....mcm lebih kurg ja.....hehe

    ReplyDelete
  2. hihihi. mesti laa.nak raya sakan laaa. hehehe. kcik dulu banyak ngan tshirt ja. dah besar ni lebihkan bajukurung. XD

    ReplyDelete
  3. banyaknya baju raya..akak baru sepasang jer...huhuhu

    ReplyDelete
  4. masa kecik2 ..dapat duit raya ! dah besar ..bukn tak dapat ...
    cuma , bila orang bagi ..
    kita yang malu nak ambik~
    =.=

    ReplyDelete

Komen lah kat sini :)

 
Paparan terbaik di Google Chrome. Template by Ekinn Zhareef